Alla gillar hip hop

Vad är detta för farsot? Det spelar ingen roll vilken kommersiell radiostation jag rattar in. Överallt spelas dessa anskrämliga reklamspotar som får även de mest avdankade varumärkesstrateger att få sura uppstötningar. Vad är det då jag talar om? Jag talar givetvis om missbruket av klämkäck rap i reklam.

En gång i tiden, tiden då företagare nyttjade sunt förnuft gällande förvaltningen sina kunders mer eller mindre positiva attityd jämt emot sina varumärken, skulle det vara helt uteslutet att förnedra sig själva med produktioner som fick ett varumärke att framstå som oseriöst och framförallt omdömeslöst. En säker död, på sikt.

Prio nummer ett när det gäller all marknadsföring är att tilltala sin målgrupp. Målgruppen skall kunna identifiera sig med varumärkets värderingar. Skolexemplet på detta är Harley Davidson som förmedlar sex, drugs and rock n roll i precis rätt blandning för att behålla sin kundskara, eller t.o.m. skapa s.k. varumärkesambassadörer. Tala till bönder på bönders språk med andra ord. 

En ny trend är att göra tvärt om i många hänseenden, och här är rapspotarna ett lysande exempel.
Jag skulle verkligen vilja veta hur en reklammakare tänker när denne försöker att skapa en spot som skall attrahera medelålders personer, boende i villa med hund och kombi, med hjälp av ett budskap där man rappar om lågrpismat? Eller varför inte rappa om byggvaror, det finns exempel på det också, det lär ju gå hem hos generationen som är uppvuxen med Tomas Ledin och Rolling Stones...


Det blir inte mer fel än så. Skärp Er, och analysera Er målgrupp, annars är ett #EpicFail på ingående. Var så säker. Och till Er som säljer utrymmet uppmanar jag Er att våga ifrågasätta, en missnöjd kund kommer inte tillbaka.

// Calle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar